Model

May 3, 2019

Lars Saabye Christensen - Model

Preuzmite Model knjigu za besplatni pdf, epub, mobi, rtf i fb2

Roman MODEL nagrađen je uglednom britanskom nagradom Independent Foreign Fiction Prize, a bio je nominiran i za nagradu International IMPAC Dublin Literary Award. Sam autor ovaj roman smatra jednim od svojih najvažnijih djela.

U romanu MODEL slikar, koji uskoro navršava pedeset godina, i koji tim povodom treba otvoriti svoju novu, jubilarnu izložbu, osjeća da gubi vid. U svome očaju on sklapa pakt s vragom u liku starog školskog kolege, koji je očni kirurg. Sve što bi trebalo biti važno u njegovu životu: supruga, šestogodišnja kćer, prijatelji,…sve je podređeno umjetnosti. Njegova slikarska opsjednutost kćerkom kao najdražim modelom, koji mora biti ovjekovječen na njegovim slikama, u romanu dobiva nevjerojatan obrat! Na njegovim tek završenim platnima, na jubilarnoj izložbi, prisutan je lik jedne sasvim druge djevojčice sa velikim plavim očima…. Može li umjetnik kontrolirati svoju opsjednutost? Podsvijest? Koliko je daleko slikar voljan ići kako bi stvarao svoju umjetnost, i što je važnije, umjetnost ili čovjek – neka su od pitanja što ih problematizira ovo Christensenovo djelo. U njemu je nemilosrdan opis umjetnikove zaokupljenosti sobom. Cijeli roman je zapravo slika slikareva očaja.

* * *

Lars Saabye CHRISTENSEN (1953) jedan je od vodećih pisaca suvremene norveške i skandinavske književnosti. Svestran je i plodan stvaralac, novelist i romansijer, pjesnik i dramski pisac, autor filmskih scenarija, pisac za djecu i mlade, iza koga je dosad četrdeset osam (48) objavljenih knjiga, od čega osamnaest romana. Ide u red najčitanijih i najomiljenijih norveških pisaca čije se knjige u pravilu tiskaju u velikoj nakladi. Knjige su mu prevedene na mnoge strane jezike, a po nekoliko romana su snimljeni i filmovi. Dobitnik je brojnih književnih nagrada, uključujući i najveće skandinavsko književno priznanje, „skandinavskog Nobela”, nagrade Nordijskoga vijeća za književnost (2002 godine) koju je dobio za roman Polubrat (2001). Po romanu Polubrat, koji je preveden na više od 30 jezika, snimljena je i istoimena serija koju je i hrvatska televizija, krajem 2014 godine, prikazala na svom prvom programu.

U Hrvatskoj u izdanju Fidipida od istog autora,a u prijevodu Muniba Delalića, objavljeno je ranije:
Ničije (Izabrane novele, 2005), Polubrat (roman, 2006), Pod crnim kišobranom (izbor iz poezije, 2008),
Herman (roman, 2010), Obitelj cvjetnih maski (roman, 2012).


Model

Besplatno pročitajte online Model knjigu

comments powered by Disqus