Pinot Noir

May 3, 2019

Zvonimir Majdak - Pinot Noir

Preuzmite Pinot Noir knjigu za besplatni pdf, epub, mobi, rtf i fb2

- Želite li da vam pomognem? - pita policajca žena (La vie en noir) odlutala iz stana, izgubljena negdje u predgrađu. Pružajući pomoć bližnjima, znancima i strancima, potrošila je sebe, identitet, život, razum… Ostala je tek dobrota osjećajne i milostive duše.

Junake ovih pet romansiranih sudbina susrećemo svakodnevno. Ni ne slutimo što pulsira ispod njihove neugledne površine. Što ih tišti i na što su sve spremni… Ne vidimo zaokupljeni vlastitom sebičnošću i ohološću. Ljudska stvorenja tamnih podočnjaka, tmurna i mračna izgleda… Kreću se iz dana u dan po jednoj te istoj putanji. Onda ih uzbudi i zanese neočekivana vijest, novoprobuđena nada, poruka, poziv na putovanje u prošlost - A la recherche… na kom će postati žrtvom poremećene hrvatske zbilje. Ili se u trenutku pomračenja uma samoubilački trijumfalno spustiti u dolinu plača. A gdje drugdje?!

Pet „noir“ romana Zvonimira Majdaka razlikuju se i opsegom i zadanim obilježjima od onih klasičnih „la noir literature“: crn, mračan, sumoran i tjeskoban je usud i običnih malih bića koja lutaju poluosvijetljenim ulicama svoje četvrti. Život nije velepustolovina i beskrajna svetkovina u zemlji meda i mlijeka. Patnja, jad, tuga i bijeda nisu ništa tmastiji i crnji između četiri posivjela zida. Ovo zgusnuto a ipak pitko, uzbudljivo i emocijama nabijeno štivo izniman je domet majstora hrvatske proze, dobitnika nagrade „Vladimir Nazor” za životno djelo 2014. godine.

.
.
.


Pinot Noir

Besplatno pročitajte online Pinot Noir knjigu

comments powered by Disqus