Skriveno u oku

May 3, 2019

Helena Sablić Tomić - Skriveno u oku

Preuzmi veliku sliku

Preuzmite Skriveno u oku knjigu za besplatni pdf, epub, mobi, rtf i fb2

Nova knjiga Helene Sablić Tomić Skriveno u okuzbirka je kratkih priča i po­etskih eseja koja donosi intimističke zapise, putopisne crtice te intrigantne i britke društvene komentare iz svakodnevlja. Povod za priču su gradovi i prostori Srednje i Jugoistočne Europe.

Ovi prozni medaljoni nastajali su godinama, organizirani su kao unutarnja iskustva stečena na putovanju, kroz njih su oblikovana sjećanja, ironične introspekcije, ljubavni govor, impresije pune bajkovite atmosfere nekog krajolika. Kroz tridesetak literarnih veduta o hrvatskim i europskim gradovima čitateljima će se približiti njihova osobna priča koja se ne zbiva samo na njegovim ulicama već koja dolazi i kroz odškrinute prozore, koja se širi njegovim dvorištima, kroz koju se ulazi u njegovu privatnost.

U ovim mikroesejima o mirisima koji dominiraju u pojedinim gradovima kao što su Osijek, Petrovaradin, Vukovar, Ilok, Tuzla, Banja Luka, Pečuh, Ptuj, Varaždin, Sisak, Delnice, Rijeka, Lun, Hvar, Ston, Graz, Brno, Prag, Požega, Samobor, Sarajevo, Kraljeva Sutjeska, Sombor, Skopje, Bitola, Struga, Zemun, …, zaustavit će se duh njihove spomeničke baštine, kulinarska umijeća kojima su označeni, kao i intrigantne priče o njegovim stanovnicima koje se prenose s koljena na koljeno.

Priče o gradovima nalikovat će na priče o zidovima identiteta u kojima će se čitatelji osjećati posve uvučeni u koloplet složenih suodnosa objekta, prostora, stvarnosti, sjećanja i osjećaja tako da će se i oni sami nakon pročitanoga zapitati zašto se vraćaju upravo njima s nakanom da uspostave neki novi odnos sami sa sobom i s neobičnim javnim prostorom.

O autorici:

Helena Sablić Tomićsveučilišna je profesorica, teoretičarka književnosti te ugledna književna kritičarka. Autorica je desetak knjiga, od toga tri kultne knjige objavljene u Nakladi Ljevak (Intimno i javno, Dnevnik nevidljivoga, O strasti, čitanju, dokolici). Napisala je scenarij za nekoliko dokumentar­nih filmova, između ostalih o Ireni Vrkljan i Božidaru Violiću. Dobitnica je uglednih nagrada za svoj književni rad.


Skriveno u oku

Besplatno pročitajte online Skriveno u oku knjigu

comments powered by Disqus