Koala

May 3, 2019

Lukas Barfuss - Koala

Preuzmite Koala knjigu za besplatni pdf, epub, mobi, rtf i fb2

Kada se pripovjedač vraća u rodni grad gdje će održati predavanje povodom dvjestote obljetnice smrti Heinricha von Kleista, tu priliku koristi i kao izliku za kratak susret s bratom s kojim, kako sam kaže, nema gotovo ničeg zajedničkog. Dok je pripovjedač savršeno utjelovljenje građanskih vrijednosti, njegov brat nema ambicija, karijeru, ne privlače ga putovanja, obitelj, ni trajni ljubavni odnosi.

Nekoliko tjedana nakon susreta, vijest o bratovu samoubojstvu potaknut će pripovjedača da pokuša pronaći odgovore na pitanja koja ga proganjaju i razbije šutnju kojom je obavijen svaki govor o samoubojicama.

Stilski heterogenim jezikom koji ležerno prelazi granicu znanstvene, povijesne i književne naracije, Bärfuss progovara o nekim od ključnih problema suvremenog društva: nasilju koje proizlazi iz odnosa prema radu, samoubojstvu, kolonizaciji, eksploataciji, te o procesu pisanja kao izvoru užitka i slobode kako za autora tako i za čitatelja, slobode koja se ne želi podrediti pravilima strukture, stila ni tržišne isplativosti.

Iz ovih je razloga “Koala” svakako jedan od zanimljivijih romana na suvremenoj književnoj sceni kao i značajan doprinos kritici kapitalističkoga društva, vješto ispisanoj kroz pripovijest o osobnoj tragediji.

Čekanje se isplatilo. Roman Koala je događaj.

Christine Lötscher, Züritipp

Hrabar, snažan i beskompromisan roman.

Nicole Henneberg, Der Tagesspiegel

Koala je neobična knjiga koju vrijedi uvijek iznova čitati i promišljati.

Alexander Kosenina, Frankfurter Allgemeine Zeitung


Koala

Besplatno pročitajte online Koala knjigu

comments powered by Disqus