25 molekula koje su promijenile svijet

May 3, 2019

Ljiljana Fruk -  25 molekula koje su promijenile svijet

Preuzmi veliku sliku

Preuzmite 25 molekula koje su promijenile svijet knjigu za besplatni pdf, epub, mobi, rtf i fb2

Kemija je znanost koja je čovječanstvu podarila brojne (i potencijalno i stvarno) opasne molekule, poput eksploziva i bojnih otrova, ali je omogućila i otkrivanje ili sintetiziranje mnogih korisnih molekula, poput lijekova i mnogostruko primjenjivih materijala. Kemija stalno pronalazi nove primjene već poznatih spojeva te istodobno stvara ili nailazi na nove izazove i pronalazi rješenja za njih. Po tome je jedna od znanosti s najvećim utjecajem na svakodnevni život čovjeka, a ova knjiga to čitateljima jasno i slikovito predočuje.

Autori Ljiljana Fruk i Bernd Lintermann izabrali su i vizualno prikazali 25 molekula koje su u značajnoj mjeri djelovale na razvoj čovjeka i trajno oblikovale način na koji živimo i mislimo. Neke od tih molekula postoje u prirodi, a neke je čovjek proizveo u laboratoriju. Svijet koji poznajemo nezamisliv je i bez jednih i bez drugih.

U nastojanju da se znanost približi čitateljima koji se njome ne bave, odabrane molekule opisane su zanimljivo i poticajno i to na dvije razine: prva razina prilagođena je djeci i mladim čitateljima bez predznanja kemije, a druga razina primjerena je starijoj djeci i odraslima.

Osim popularizacije znanosti knjiga teži osvješćivanju proturječnosti u znanosti koje snažno utječu na razne aspekte društva, npr. obitelj, zdravstvo, etiku, politiku, kulturu i gospodarstvo. Svijest o tim proturječnostima omogućuje ne samo bolje razumijevanje strukture i djelovanja prirode koja nas okružuje, nego i procesa koji su oblikovali i još uvijek oblikuju ljudsko društvo.

Svaka molekula prikazana je na zasebnoj stranici i ilustrirana je stereoskopskim prikazom, odnosno može se gledati trodimenzionalno, uz pomoć pasivnih 3D naočala koje su sastavni dio knjige. Autorica Ljiljana Fruk za ovo je izdanje napisala poseban predgovor.


25 molekula koje su promijenile svijet

Besplatno pročitajte online 25 molekula koje su promijenile svijet knjigu

comments powered by Disqus