Kraj muškaraca i uspon žena

May 3, 2019

 Hanna Rosin  - Kraj muškaraca i uspon žena

Preuzmi veliku sliku

Preuzmite Kraj muškaraca i uspon žena knjigu za besplatni pdf, epub, mobi, rtf i fb2

Od samog početka čovječanstva muškarci su bili dominantan spol, no ta se dominacija temeljila gotovo isključivo na njihovoj veličini i snazi.

Zadnjih nekoliko desetljeća tržište rada velikim je dijelom postalo nezainteresirano za veličinu i snagu, a otada u mnogim segmentima radne snage muškarci više nisu u prednosti. Tehnologija je počela raditi protiv muškaraca, učinivši zastarjelima neka od zanimanja za koja je potrebna fizička snaga, a sve je više na cijeni ono što ekonomisti nazivaju “komunikacijskim vještinama”. Osobine koje se tradicionalno pripisuju ženama, kao što su empatija, strpljenje i kolektivno rješavanje problema, počele su istiskivati hijerarhijski, autokratski model rukovođenja i uspješnosti.

Danas prvi put u povijesti globalna ekonomija postaje područje na kojemu su žene uspješnije od muškaraca. Od trideset četiri najrazvijenije industrijske demokratske zemlje, u dvadeset sedam njih studij završava više žena nego muškaraca. Žene u Velikoj Britaniji i SAD-u danas čine više od polovice zaposlenih. Početkom 1970-ih žene su u SAD-u pridonosile s dva do šest posto obiteljskoga prihoda, danas prosječna američka supruga pridonosi s 42,2 posto. Više od 40 posto privatnih tvrtki u Kini u ženskim je rukama.

U knjizi Kraj muškaraca i uspon žena, koju mnogi uspoređuju s “Mitom o ljepoti” Naomi Wolf, američka autorica Hanna Rosin otkriva nam kako je uopće došlo do kraja ere dominacije muškaraca te kako se radikalna promjena muško-ženskih uloga kojoj svjedočimo zadnjih desetljeća odražava na seks, brak, posao, obitelj i društvo.

O autorici

Hanna Rosin (1970.) izraelsko-američka je autorica koja je izazvala veliku pažnju američke i svjetske javnosti 2012. godine, nakon što je objavila provokativnu knjigu Kraj muškaraca. Rosin trenutačno radi kao urednica u američkom kulturno-političkom mjesečniku The Atlantic. Uz to, aktivno objavljuje svoje članke u najčitanijim američkim novinama i časopisima (The New Yorker, The New York Times, GQ, The New Republic, The Washington Post itd.). Godine 2010. dobila je prestižnu nagradu Američkog društva urednika časopisa (National Magazine Award).


Kraj muškaraca i uspon žena

Besplatno pročitajte online Kraj muškaraca i uspon žena knjigu

comments powered by Disqus