Plemstvo duha (II. izdanje)

May 3, 2019

Rob Riemen - Plemstvo duha (II. izdanje)

Preuzmi veliku sliku

Preuzmite Plemstvo duha (II. izdanje) knjigu za besplatni pdf, epub, mobi, rtf i fb2

bjavljeno je drugo izdanje knjige Roba Riemena Plemstvo duha. Zaboravljeni ideal. Nakon velikog uspjeha izdanja iz 2010. godine, dostupno je novo izdanje prošireno autorovim predgovorom koji je napisao posebno za TIM press.

Rob Riemen, utemeljitelj i direktor prominentnog Instituta Nexus, koji okuplja istaknute intelektualce iz cijeloga svijeta, održavajući rasprave o suštinskim pitanjima s kojima se čovjek danas susreće, napisao je knjigu u kojoj poziva intelektualnu elitu na odmak od postmodernizama i blaziranoga stava.

U studenom 1943. godine izdavač i humanist talijansko-židovskog podrijetla Leone Ginzburg iz rimskog državnog zatvora piše pismo svojoj mladoj supruzi Nataliji. Nekoliko dana prije toga uhitili su ga nacisti zbog njegova angažmana u novinama pokreta otpora. Ginzburg završava pismo riječima “Budi hrabra”, a unatoč mučenjima i strahu za vlastitu sudbinu i sam pokušava ostati jednako sokratovski hrabar. To će pismo ujedno biti i zadnji znak njegova života. Ginzburg je svoju borbu protiv fašizma morao platiti životom. A njegov život, u službi humanizma i europskog civilizacijskog ideala, dostojan je primjer onoga što Rob Riemen naziva “plemstvom duha”.

Na temelju dojmljivih razgovora i priča Riemen nas vodi od Sokrata i Spinoze do Nietzschea, Thomasa Manna i drugih velikana uma, zalažući se pritom strastveno i vrlo uvjerljivo za klasične humanističke vrijednosti, sadržane u poticanju razvoja ljudske duše, u neprestanoj potrazi za istinom, u hrabrosti da i sami budemo mudri. Knjiga Plemstvo duha malo je remek-djelo i priručnik za intelektualce u ovim burnim vremenima, kao i poziv na doista jedinstvenu šetnju kroz svjetsku književnost. Neizostavna knjiga za čitatelje u potrazi za mudrošću i odgovorima na velika pitanja današnjice koja su zapravo stara koliko i čovjek sam.

Rob Riemen, esejist i kulturalni filozof, osnivač je Instituta Nexus, međunarodnog centra posvećenog intelektualnim promišljanjima i poticanju zapadnjačke kulturne i filozofske rasprave. Glavni je urednik i utemeljitelj časopisa Nexus, pokrenutog 1991. godine. Autor je knjiga Plemstvo duha. Zaboravljeni ideal (2008.), prevedene na preko dvadeset jezika, Vječiti povratak fašizma (2010.), Škola života (2014.) i Povratak Europe. Njene suze, djela i snovi (2015.). Sve Riemenove knjige objavljene su i u Hrvatskoj.


Plemstvo duha (II. izdanje)

Besplatno pročitajte online Plemstvo duha (II. izdanje) knjigu

comments powered by Disqus