Hrvatska bajoslovlja

May 3, 2019

Vid Balog  - Hrvatska bajoslovlja

Preuzmite Hrvatska bajoslovlja knjigu za besplatni pdf, epub, mobi, rtf i fb2

“Opsežan rukopis s naslovom “Hrvatska bajoslovlja” ponajprije svjedoči o neočekivano živim i brojnim predodžbama o mitskim i nadnaravnim bićima Vidova zavičaja… Prema Vidovim svjedočenjima i zapisima kazivanja njegovih vršnjaka, taj čudesni svijet ne pripada samo prošlosti: potrebno je samo zagrebati po sjećanjima da bi uskrsnuo kao dio baštine naših suvremenika srednjih godina, najrazličitijih obrazovanja i profesija… “ zapisala je dr. Zorica Vitez u recenziji knjige Vida Baloga “Hrvatska bajoslovlja” koja kao Posebno izdanje izlazi s originalnim ilustracijama južnoameričkog umjetnika Patricia Agüera Mariña.

Glumac i pjevač Vid Balog (1972., Koprivnica) klasičnu gimnaziju i Katolički bogoslovni fakultet pohađao je u Zagrebu. Magistrirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, trenutno je doktorant na studiju Kulturne antropologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Knjigom “Hrvatska bajoslovlja” predstavlja se i kao ozbiljni sakupljač narodnog blaga, koji svoju sakupljačku strast zna uobličiti u pisani sadržaj koji ponajprije predstavlja sakupljeno blago prekodravskih mjesta Gola i Gotalovo, ali tragom osobne radoznalosti pokušava pronaći poveznice ne samo u mitovima drugih hrvatskih krajeva nego i širom slavenskog svijeta.

Mitološko blago koje je prikupio Vid Balog prezentira u izvornom izričaju, ali često i u prijevodu na standardni hrvatski jezik, bilježeći i brojne inačice (npr. sačuvanih pjesama) kao i sve one koji su bili kazivači začudnog mitološkog svijeta koji je spašavao od zaborava.


Hrvatska bajoslovlja

Besplatno pročitajte online Hrvatska bajoslovlja knjigu

comments powered by Disqus