Hrvatska kemija u 20. stoljeću

May 3, 2019

Skupina autora - Hrvatska kemija u 20. stoljeću

Preuzmi veliku sliku

Preuzmite Hrvatska kemija u 20. stoljeću knjigu za besplatni pdf, epub, mobi, rtf i fb2

LJUDI I DOGAĐAJI
Knjiga prikazuje sve važne osobe i događaje koji su utjecali na razvoj kemije u Hrvatskoj od kraja 19. stoljeća do početka 21. stoljeća.

Većina hrvatskih učenjaka u prošlim stoljećima djelovala je u stranim znanstvenim središtima jer je hrvatska prirodoslovna sredina bila gotovo potpuno nerazvijena.
Znanstvenoistraživački rad na području kemije počinje u Hrvatskoj tek u posljednja dva desetljeća 19. stoljeća. Pionirski koraci institucionaliziranja istraživačkog rada u području kemije u Hrvatskoj zahtijevali
su od pojedinaca veliku motivaciju i entuzijazam. U djelu su prikazane sve bitne osobe i događaji važni za razvoj kemije u Hrvatskoj od kraja 19. stoljeća do kraja ulaska u 21. stoljeće.

Autori su se usredotočili na najvažnije i najstarije institucije u Zagrebu, u kojima su se izvodila fundamentalna istraživanja visoke razine. U knjizi su, među ostalim, prikazani razvoj kemijskih udruženja i kemijskih časopisa, skupovi hrvatskih kemičara i kemijskih inženjera, Odjel za prirodoslovlje Matice hrvatske, koji je igrao i igra važnu ulogu u promidžbi hrvatske znanosti svojim časopisom Prirodoslovlje i godišnjim skupovima Hrvatski prirodoslovci.

Velik doprinos ove knjige povijesti znanosti u Hrvatskoj sigurno će predstavljati opširni biografski podaci brojnih uglednih hrvatskih kemičara, posebno onih starijih, s prekretnice 19. na 20. stoljeće.


Hrvatska kemija u 20. stoljeću

Besplatno pročitajte online Hrvatska kemija u 20. stoljeću knjigu

comments powered by Disqus